Week 28: Tongerlo, waar die abdij staat

Dagdag Leonners,

Goed nieuws! Er is een verslag van het laatste gravel-avontuur van ons clubke: https://www.bikeleon.be/2024/08/26/verslag-borinage. Met dank aan Jakob, het is echt het lezen waard!

Minstens even goed nieuws! Er is een definitieve datum voor de Leon van Vlaanderen. Wat was dat nu ook alweer? Een fijne dag over alternatieve wegen in het hart van de Ronde van Vlaanderen. Wil je op zaterdag 14 september mee voor een prachtige lange of kortere route in die regio, laat het even weten met je telefoonnummer op davy@bikeleon.be en we voegen je toe aan een WhatsApp groep waar de verdere details in besproken worden.

Geweldig nieuws! Er is, hoewel we al een groot deel van het seizoen samen afgepeddeld hebben, nog zeker 2 maand aan fietsplezier in het vooruitzicht. En ook daarna moet je je favoriete fietskameraden niet missen, want op zaterdag 30 november is er het jaarlijkse afsluitend etentje, door menigen ook wel teerfeest genoemd. Noteer de datum alvast, verdere details volgen kortelings. Tips van de dag: P&M en BL.

Fantastisch nieuws! Er is komende zondag ook weer geen tekort aan Bike Leon plezier, want we fietsen naar de abdij van Tongerlo. Wie nog wat laatste zomerse zonnestralen op zijn snoet wil voelen tijdens 102 fijne kilometers, vertrekt om 9u (GPX hier). Denk je dat je op 67 kilometer ook wel de nodige vitamine D kan verzamelen, dan vertrek je om 10u richting Grobbendonk (GPX daar). Voor beide routes geldt dat de eerste helft bochtenrijker is dan de tweede. En ook voor beiden is er de mogelijkheid om in het begin een spurtje te plaatsen langs de luchthaven, en in het tweede deel langs het Albertkanaal.

Oh ja, op zondag 8 september is er de KrugerKross. Om alle deelnemers en vrijwilligers niet in de stress te brengen, zullen wij uitzonderlijk dat weekend een zaterdagrit i.p.v. een zondagrit doen. Meer daarover in de nieuwsbrief van volgende week.

Davy

Verslag: Borinage

Zaterdag 17 augustus 2024, een uur of acht ’s morgens. Zeven zenuwachtige Leonners verzamelen aan het clubhuis. Op het programma staat de hoogmis der schoolreizen: een dagexcursie naar de Borinage, waar bosgroen en steenkoolzwart vlekkerig door elkaar vloeien.

De regen is bezworen, de boterhammen gesmeerd. Niks vergeten? Nick vergeten!

Onze hoogsteigen parcoursbouwer en geograaf kan er jammer genoeg niet bij zijn. De moed zakt ons even in de schoenen. Wat met al onze prangende vragen over dit antropogene landschap! Uiteindelijk herpakken we ons, we zijn oud genoeg om het landschap van de Borinage zelf te duiden.

Chauffeur Bert brengt een glinsterende schijf in een daartoe bestemde gleuf en plots is er muziek! ‘De Afrekening 6’: een leuke band met een gevarieerd repertoire. Het wordt stil in de auto. Vervlogen herinneringen in sepia-tonen drijven voorbij, tot Leen ons opeens uit die nostalgische trip wakker schudt.

Leen vermoedt dat ze haar huissleutels vergat, maar laat haar humeur er niet door vergallen. We zijn tenslotte de taalgrens al overgestoken. De woorden van de lokale wijsgeer en voormalige minister van Begroting Guy Mathot indachtig, – ‘dat gat in de begroting is er vanzelf gekomen en zal vanzelf weer weggaan’ – gaan we ervan uit dat ook het sleutelprobleem zichzelf zal oplossen. En kijk, bij aankomst in Bergen duiken de sleutels al snel op.

Wielen worden vastgevezen, kettingen gesmeerd. We zijn vertrokken voor honderd kilometer gravelplezier. Kurt wordt aangesteld tot ‘Chef Vriendelijkheid jegens de lokale bevolking’. Hij vervult zijn taak met verve. Geen enkele local wordt vergeten, zelfs niet als ze plotsklaps met zijn vijven uit de vijf windrichtingen opduiken. Met opgestoken handen, met uitgeklikte velosamba’s en middels nabootsing van de lokale taal, krijgt elke local een persoonlijke amicale begroeting. Met Kurt in je peloton win je de harten van de lokale bevolking.

Ook in het peloton wordt niks vergeten. Vooraan mist Bert geen enkele afslag. Achteraan waakt Jan erover dat iedereen mee is. We zijn in goede handen, dat is zeker. Tenzij je je afvraagt of je een screenshot kan maken tijdens het fietsen. Niet dus. De buiteling is gelukkig zonder erg en Sofie houdt de moed en de sfeer erin.

De route die Nick ons voorschotelt, is naar gewoonte om duimen en vingers van af te likken. In het eerste deel warmen we de kuiten op langs het Centrumkanaal en haar magnifieke scheepsliften. In de verte rijzen ondertussen de eerste vulkanen op. De eerste die we beklimmen is de Terril Albert I. Spiraalsgewijs harken we tachtig hoogtemeters bij elkaar.

Boven op de vulkaan snijdt de zwavelgeur ons de adem af, of anders was het de inspanning. We gooien wat suzywafels en halfgare aardappelen in de krater. Enkelen prevelen een sjamanistische spreuk, of anders was het de inspanning die ons het spraakvermogen ontnam. Alleszins, de goden van de Borinage aanvaarden onze offers en de tocht gaat gezwind verder.

Bossen, graslanden, kasteeldomeinen, glooiende akkers, terrils, plukjes arbeiderswijken en industrieel verval: het loopt hier allemaal rafelig door elkaar en we buitelen van het ene in het andere verrassende zichtje. Of we buitelen in de netels. Met de bloeddoorstroming van Bert gaat het prima. Met zijn nachtrust ging het iets minder. Onze andere Bert kort de route in en spoort naar Antwerpen. Bij frituur Tina bewaakt hij een portie friet zodat de rest van de groep straks op krachten kan komen.

De kilometers dikken aan en de hoogtemeters kruipen stilaan in de kleren. Gelukkig is er het vooruitzicht van een verpozing in het Maison du Peuple in Dour, misschien wel het best bewaarde artdecocafe van België. Geen gravelrit van Bike Leon zonder volkscafé, zo gaat het spreekwoord nu al. Helaas, het volkshuis is gesloten. Wat verderop kunnen we gelukkig terecht in een café dat qua cliënteel niet minder volks is.

Ondertussen zijn we in de laatste rechte lijn naar Bergen. We slaan een terril over, maar dat hoeft niemand te weten. Trouwens, Mons heeft haar naam niet gestolen. Op kasseien in de binnenstad gaat het eerst nog omhoog voor we ons in een terrasstoel kunnen laten zakken met lokaal biertje aan de lippen.

Niks vergeten? We rijden net de autostrade op en opeens is er tumult op de achterbank. ‘Mijn gps!’ roept Jakob. ‘Ik heb die het laatst op het dak gezien’, zegt Bert. Volgens de Garmin-app reist de gps mee, maar in de auto is hij niet te vinden. Na heel wat scherpe bochten kunnen we eindelijk op het dak kijken. En kijk, wonder boven wonder is de gps er niet van af getuimeld. Dank u goden van de Borinage! Dank u Guy Mathot! Dank u dakrandje van de trouwe Skoda van Bert!

Jakob

Week 27: Racconti dal lago

Amici di Leone,

aangezien ik momenteel op mijn behoorlijk lui gat aan het Garda-meer lig, is er zowaar nog minder nieuws dan vorige week. Ik hou het bij jullie zondag op pad te sturen naar het mooie Walsoorden (ook aan’t water) of Grauw (polders). Voor de eerste optie vertrek je om 9u en krijg je alweer 103 prachtige kilometers voorgeschoteld (GPX hier). Optie nummer twee heeft als startmoment 10u en laat je peddelen over 74 schitterende kilometers (GPX daar).

Volgende week ben ik er normaliter weer bij,

Ciao!

Davy

Week 26: Kasterleerentals

Dagdag Leonners,

Volop zomer… komkommertijd… weinig nieuws te rapen… of misschien toch een beetje? Zondag wordt er om 9u vertrokken richting Kasterlee (104 km, GPX hier), of om 10u naar Herentals (76 km, GPX daar). ‘t Is richting de Kempen, dus je zou denken “da’s plat”, maar in het Koningsbos en langs de Hoge Rielen vind je dan toch wel wat glooiing. En de terugweg is langs ‘t Albertkanaal, met een voorspeld westenbriesje ga je achteraf toch het idee hebben wat sport in de benen gestoken te hebben gedaan gehad (of hoe gaat die verleden tijd ook alweer in ‘t Kempisch?).

Op de kalender prijkt ook nog een specialleke eind augustus (zaterdagrit), namelijk de Leon Van Vlaanderen. Voor de oningewijden: da’s een prachtige alternatieve versie van Parcoursbouwer Nick op de alombekende Ronde van Vlaanderen. Ik lanceer straks even een poll om te horen of hier voldoende interesse voor is en of de laatste zaterdag van augustus een geschikt moment is, of dat we naar een zaterdag in september uitwijken.

Een fijne zondag!

Davy

Week 25: Waasland en Borinage

Fietsvrienden van Leon,

ik val in herhaling, ik weet het, want ook zo’n 3 maanden geleden verblijdde mij het feit dat er wekelijks wel 1 of meerdere nieuwe gezichten opduiken op zondagochtend. Maar ja, waarom zou je niet met ons willen meerijden eigenlijk (*onbescheiden glimlach*). Dit heeft echter tot praktisch gevolg dat ons RGMC niet meer op 1 A4’tje in het café kan opgehangen worden, dus nieuwe regel: bij minstens 5 deelnames sta je op de voorzijde, en anders op de achterzijde. Voor de volledige (meestal vrij recente) lijst kan je terecht op https://www.bikeleon.be/rgmc/.

Komende zondag zetten we met z’n allen koers naar het westen. In mijn geval betekent dat een festivalweide in Kortrijk, maar voor alle anderen die op de fiets springen, wordt dat het Waasland. Zij die om 9u vertrekken, bezoeken het overbekende Moerbeke-Waas (GPX hier, 105 km). Geniet ervan, want het zal de laatste keer zijn: volgend jaar fuseert deze gemeente met Lokeren en komt de naam te vervallen. Een spurtje kan geprobeerd worden langs de Moervaart, hoewel ik dat niet verkend heb. De 10-urenclub passeert langs Sint-Gillis-Waas (GPX daar, 68 km), waar ik voor de rest niets bijzonders over kan vertellen (misschien zitten er coureurs locals in het peloton die dit hiaat kunnen opvullen?).

De routes vertrekken aan de andere kant van ‘t Scheld, en geven dus ook zo’n 10-tal kilometer minder aan dan hierboven vermeld. De weg naar de voetgangerstunnel is ondertussen welbekend, of als je het wat toeristischer wil aanpakken, is er ook de veerboot aan het Steen.

Hoe zou het nog zijn met monsieur Leon Gravél? Awel, voor zijn rit van augustus trekt hij de taalgrens over. Naar Henegouwen, naar terrils en de scheepsliften. We voorzien een lange (100 km) en korte (kleine 70 km) lus. Mons (Bergen) is een gezellig stadje om te vertrekken en te stoppen. Met de trein 2 uur, met de auto 1,5 uur. We gaan dus vroeg op pad en als er voldoende animo is, kunnen we in Mons afsluiten met een hapje. Ga jij graag mee op zaterdag 17 augustus? Zet het even in de B.L.O.G. of mail naar davy@bikeleon.be en we zetten je in het Borinage-groepje.

Zo, weer genoeg om naar uit te kijken! Trap ze!

Kurt S, Nick, Davy

Week 24: El Classico

Dag Leonners,

mijn vorige nieuwsbrief was van een zeker profetisch gehalte, maar onderblufte zelfs een beetje: het werd niet 1 maar 2 medailliekes voor onze wielerkampioenen in Parijs! Dus hopen/voorspellen we voor de wegrit van dit weekend eenzelfde scenario, zodat we op zondag daar onze (on)gezouten meningen over kunnen delen op de fiets, en onder een fijn zonnetje ook al het eerste deel van de zomer kunnen evalueren: wie ging al waar op verlof, of moet nog gaan, wat is er in ‘t Stad en omstreken aan te bevelen en zo meer.

Om dat alles te faciliteren, halen we de klassieker der klassiekers uit de kast die over zeer bekende wegen gaat en dus niet te veel denkwerk vergt. De lange rit (GPX hier, 98 km) biedt het Albertkanaal, het Netekanaal, de Nete, de Rupel en de Schelde als leidraad. De korte rit (GPX daar, 64 km) start met Albertkanaal, geeft een lichte variatie met de Netekronkels om dan in Duffel via landerijen op de fietsostrade te Boechout te belanden.

Veel meer moet dat niet zijn, toch? Of misschien het vooruitzicht van het terras er nog bijzetten, dan kan het aan motivatie helemaal niet meer mankeren.

Tot zondag!

Davy